Mit ne csinálj tömegközlekedési eszközön

Mit ne csinálj tömegközlekedési eszközön

A tömegközlekedési eszközökön való utazás során kerülje az alábbi viselkedési formákat, mivel ezek zavarhatják a többi utast, és akár biztonsági problémákat is okozhatnak:

  1. Szemetelés: Ne dobjon el szemetet vagy hulladékot a járművön. Használja a szemeteskukákat, amikor elérhetőek, vagy tartsa magánál a szemetet, amíg eléri a megfelelő szeméttárolót.
  2. Hangos zajok: Ne hallgasson túl hangos zenét, és ne beszéljen nagyon hangosan telefonon vagy más utasokkal, hogy mások is nyugodtan utazhassanak.
  3. Lopás és zsebtolvajok elleni óvintézkedések: Vigyázzon a személyes tárgyaival, például pénztárcával, telefonnal és egyéb értéktárgyakkal. Ne hagyja őket figyelmen kívül vagy könnyen hozzáférhető helyen.
  4. Székek elfoglalása: Ne foglaljon el több ülést, mint amire valójában szüksége van. Másoknak is legyen lehetőségük leülni.
  5. Kellemetlen szagok: Kerülje az erős illatokat, például erős parfümök használatát. Az ilyen szagok zavaróak lehetnek más utasok számára. Ápolatlanul se utazzon, mert a testszag is lehet kellemetlen.
  6. Zsúfoltság és tolakodás: Ne próbáljon tolakodni vagy zsúfolódni a járművön. Várja meg a sorát a beszállásnál, és hagyjon másoknak is elég helyet.
  7. Tiltott tevékenységek: Ne végezzen tiltott tevékenységeket, például dohányzást vagy alkoholfogyasztást, ha az adott járművön tilos.
  8. Vészhelyzetek: Ne akadályozza a vészhelyzetekben való kijutást vagy bejutást. Hagyja szabadon az ajtókat és az ablakokat.
  9. Szabálytalan üléspozíciók: Ne üljön a székek karfáira, ne álljon rájuk, mert ezek könnyen megsérülhetnek, és másokat zavarhat.
  10. Bántalmazás és konfliktusok: Ne veszekedjen más utasokkal. Ha konfliktusba kerül, próbálja meg elkerülni az agressziót és azonnal értesítse a jármű személyzetét vagy a rendőrséget, ha szükséges.

Ezek azok az alapvető szabályok és viselkedési normák, amelyeket be kell tartani a tömegközlekedési eszközökön, hogy minden utas biztonságosan és zavartalanul utazhasson. Tartsa mindig szem előtt az adott járműre vonatkozó szabályokat és előírásokat, mivel ezek eltérhetnek a különböző országokban és városokban.