mit ne csinálj repülőgépen

Mit ne csinálj repülőgépen?

Repülőgépen utazva számos dologra szabad figyelni és tevékenykedni, de fontos betartani bizonyos szabályokat és etikettet a repülőgépen való utazás során. Itt van néhány dolog, amit szabad csinálni repülőgépen:

 1. Ülj le és rögzítsd be a biztonsági övedet: Amint felszállt a repülőgép, ülj le, és rögzítsd be a biztonsági övedet, amíg a személyzet nem mondja azt, hogy le lehet kapcsolni.
 2. Használd az elektronikai eszközödet: Általában a repülőgépeken engedélyezett a mobiltelefonok, táblagépek és laptopok használata a repülés során, kivéve a felszálláskor és a leszálláskor. Az utaskabinban általában lehetőség van a Wi-Fi használatára is.
 3. Olvasás és filmnézés: Sokan választják az olvasást vagy filmnézést a repülőutak alatt. Ebben nincs semmi különös megkötés.
 4. Zenehallgatás: Az érdeklődési körödtől függően zenét is hallgathatsz a repülőgépen. Csak ügyelj a hangerőre, hogy ne zavarj más utasokat.
 5. Beszélgetés: Természetesen beszélgethetsz az utastársaiddal, de ügyelj a hangerőre és a tiszteletre azokkal szemben, akik aludni vagy pihenni próbálnak.
 6. Étkezés és ivás: Az utaskabinban elérhetők az étkezési és italozási lehetőségek. Kérhetsz ételt és italt a személyzettől, de figyelj az italok mennyiségére, hogy ne szomjazd túl magad.
 7. Szórakozás: Sok repülőgép rendelkezik saját szórakoztató rendszerrel, ahol filmeket, televíziós műsorokat és játékokat is nézhetsz vagy játszhatsz.

Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyeket tilos vagy korlátozottan lehet csinálni repülőgépen:

 1. Dohányzás: Szigorúan tilos a dohányzás a repülőgépen, beleértve az elektronikus cigaretta használatát is.
 2. Székekkel való rugózás: Ne lökdösd más utasok székét
 3. Helyváltás anélkül, hogy jeleznél: Ha a széked mellett vagy a sorban szeretnél elmenni, jelezd az utastársaknak, hogy átengedsz.
 4. Zajos viselkedés: Ügyelj a zajszintedre, hogy ne zavarj másokat. Hangos beszélgetés vagy hangerős zenehallgatás nem illik.
 5. Részegség: A túlzott alkoholfogyasztás és az agresszív viselkedés elfogadhatatlan a repülőgépen.
 6. Mozgás a repülőgép körül: A repülőgépben való sétálgatás a fel- és leszállás kivételével általában nem engedélyezett.
 7. Nyitott ajtók: Nyilvánvalóan nem szabad az ajtókat megnyitni.

Mindig légy tisztelettel más utasokkal és a repülőgép személyzetével, és kövesd a repülőgép szabályait és az utazási etikettet.